Sunderlandi Sõnumid

Šokolaadikarva majad ja igavene sügis.


teisipäev, mai 09, 2006

Kehv mälu võib kasuks tulla

Leidsin kirjutamisel ja programmeerimisel ühise joone. Kirjutamise all mõtlen siin igasuguse teksti kirjutamist, mis on teistele lugemiseks ette nähtud.

Kui ma mingit juttu kirjutan, siis kirjutamise ajal aeg-ajalt ikka loen üle, millega ma hakkama olen saanud. Kirjutan juurde, unustan seejuures varasema ja saan niimoodi jutu alguse värske pilguga üle vaadata. Selle pilguga, millega vaatab seda inimene, kes teksti esimest korda näeb. Kirjutamise ajal on selle pilguga raske vaadata, vaatad ikka kirjutaja silme läbi. Kirjutades ühes jutis ja kordagi tagasi vaatamata on tulemuseks hüplik mõte, jutt pole enam voolav. Eriti hea on järgmine päev lugeda ja siis hinnang anda, nii kaua aga ei viitsi lühemate tekstide puhul tavaliselt oodata.

Avastasin, et programmeerimise juures kasutan sama põhimõtet. Näiteks ehitan mingit raamistikku, ehitamise ajal tundub kõik kogu aeg väga loogiline, iga meetod ja klass on põhjendatud. Kohe peale raamistiku valmimist on seda ka lihtne kasutada, sest kogu äsjaloodud struktuur on peas, kõik tundub intuitiivne ja mugav.

Sel hetkel on hea see raamistik korraks kõrvale panna ja üritada ta ära unustada. Kui nädala pärast on unustamine õnnestunud, tuleb ta uuesti kasutusele võtta. Siis lähenen programmile jälle esmavaataja pilguga, kellel on kindlad ootused ja kindel intuitsioon, kuidas asjad käima peavad. Kohe on selge, mis on puudu ja mis sai loodud ebaloomulikult.

Lugejakirjad:

Anonymous Anonüümne:

Vanarahvas juba ütles, et ega ühtki suppi ei sööda nii kuumalt kui seda keedetakse... Eks tegelikult kehtib see kõikide asjade osas. Et esimese hooga tundub kõik nii ilus ja õige ja hea. Maha rahunenult avaneb pahatihti teine pilt. Oleks vaid sagedamini seda tarkust ja kannatlikkust oodata ja vaadata, kuidas asjad pärastpoole paistavad...
Ei maksa nii torm olla, silmad võib ära kõrvetada....

mai 09, 2006 8:13 AM  
Blogger Eppppp:

Seda oli mu jaoks väga huvitav lugeda. Sest kirjutamine on mulle nagu hingamine. Aga programmeerimine - ma ei kujuta ettegi, mida te seal teete. Nüüd natuke kujutan. Kuigi võibolla kujutan seda nüüd ette loomingulisema ametina kui see tegelikult on...

mai 11, 2006 6:09 AM  
Blogger Sverik:

"Oi, programmeerimine on väga loominguline ala!" hüüavad kõik arvutiteadlased nüüd. "Ja teoreemide tõestamine, sellest enam loomingulisemaks minna ei saa!" ei jää matemaatikudki alla. Nojah, nomaitea.

mai 11, 2006 10:12 AM  
Anonymous Anonüümne:

Olen täiesti nõus.
Sellepärast mulle meeldib ka vahetevahel oma kirjutisi aastaid hiljem üle lugeda, sest kõik on meelest läinud ja tundub nagu oleks üks eriti hea kirjainimene selle jutu kirja pannud :)

mai 11, 2006 10:20 AM  
Blogger lontu lõvikutsu:

Aeg on kasulik asi. Ka magades aju töötab ja isegi alateadlikult tekivad äkki ssilmeette paremad lahendused ja mõtted. Viimati kirjutasin esseed sedasi, et esmalt kirjutasin lehekülje, siis mõned päevad hiljem - tähtaja tulles - kirjutasin ööläbi ülejäänut ja omale jäi küll hea mulje. Mis teha, et õppejõud tegi vihje seenele sõitmiseks. Mina soovitan talle sama, sest tee või tina - hea essee sai.

mai 18, 2006 5:54 PM  

Palun, võta ise sõna!